Przed Wielkanocą kupujemy więcej jaj. Ugotowane na twardo są ważnym elementem świątecznego stołu, surowe – istotnym składnikiem ciast i podstawą domowego majonezu. Staramy się kupić największe i najsmaczniejsze – na targu „od baby” albo z ekologicznej hodowli, ostatecznie z wolnego wybiegu. Oznaczone cyfrą 3 jajka „klatkowe” nas nie zadowalają. A gdybyśmy przestali je kupować w ogóle? Jajko, zwłaszcza pisanka czy kraszanka, to symbol życia. Przygotowując dekorację na święto zwycięstwa życia nad śmiercią, warto zastanowić się, skąd pochodzą nasze jajka. Mówią o tym oznaczenia na skorupkach: zero to chów ekologiczny, jedynka – na wolnym wybiegu, dwójka – ściółkowy, trójka – klatkowy. Klatkowy chów zwierząt – kur, kurczaków, kaczek i gęsi, zwierząt futerkowych, a także cieląt – to metoda nielicząca się z[...]
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.