Jej charakterystyczny wygląd i brzęczący odgłos towarzyszy nam co roku w pogodne dni od wiosny do późnej jesieni. Szczególnie w sadach i na polach w okresie kwitnienia roślin. Ten sympatyczny owad od tysięcy lat nieodłącznie towarzyszy człowiekowi w produkcji żywności. Obecna wszędzie tam, gdzie znajdzie dla siebie pożywkę. Bez pszczoły człowiek niewiele by pozyskał z sadów czy uprawnych pól. Na świecie jest sto gatunków roślin uprawnych, z których 71 wymaga zapylenia przez pszczoły. Zanim człowiek udomowił te owady zakładając dla nich pasieki, pierwszym ich domem były dziuple w pniach drzew. Można spotkać tego typu ule w niektórych ostępach leśnych, gdzie pszczoły żyją w naturalnych warunkach. Pszczoła kojarzona jest ze smacznym i pożywnym miodem, ale nie jest to jedyny owoc jej mozolnej pracy. Któż nie słyszał o propolisie czy mleczku[...]
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.